Caderea parului.ro

Ai probleme cu căderea părului? Consultație gratuită

Care sunt tipurile de alopecie si cum se trateaza alopecia?

Alopecia (de asemenea, cunoscuta sub numele de pierderea parului sau chelie) se refera la pierderea sau lipsa de par de pe o parte sau intregul scalp si, in unele cazuri, alte parti ale corpului. Caderea parului poate fi temporara sau permanenta si poate afecta persoane de toate varstele.

Desi alopecia poate aparea oriunde pe corp, acesta este cea mai "dureroasa" atunci cand afecteaza pielea capului. Conditia poate varia de la o zona mica goala, care este usor de mascat prin coafura, la un model mult mai difuz si evident.

Simptomele de alopecie

Simptomul primar de alopecia areata sunt petele rotunjite de pierdere a parului de pe cap, cu scalpul neted, fara par in zonele afectate. Alopecia totalis implica pierderea completa a parului de pe scalp, si alopecia universalis este caracterizata prin pierderea completa a parului de pe cap si corp.

Care sunt cauzele alopeciei?

Exista dovezi care sa sugereze ca alopecia este in mare masura provocata de o tulburare auto-imuna in care organismul isi ataca proprii foliculi de par, provocand astfel caderea parului si reducerea in cresterea parului in continuare.

Desi unele din cauzele alopeciei raman obscure, exista cativa factori care cu siguranta predispun o persoana la dezvoltarea aceastei conditii.

Pe langa factorii auto-imuni, alti factori cunoscuti pentru precipitarea alopeciei includ: ereditatea, stresul emotional, dezechilibrele hormonale, dezechilibre nutritionale, stresul fizic, cauze infectioase, febra prelungita, modificari hormonale provocate de nasterea copilului sau boli tiroidiene, arsuri sau radioterapie, etc.

Forma comuna de alopecie este cauzata de starea de subtiere a parului care apare la fiintele umane adulte.

Alti factori care influenteaza caderea parului sunt:

  • Schimbarea anotimpurilor: Primavara si toamna sunt anotimpurile cele mai comune pentru pierderea parului.
  • Anticonceptionalele: pierderea parului poate fi accelerata de efectele hormonului masculin continut in unele contraceptive.
  • Carenta de fier: aceasta problema este mai frecventa la femei mai ales daca acestea au perioade menstruale grele sau lungi.
  • Alimentatia: vegetarienii, persoanele care au o dieta saraca in proteine si pacientii cu anorexie nervoasa pot fi deficitari de proteine. Ca urmare, in aproximativ trei luni poate aparea o pierdere masiva a parului.
  • Perioada postpartum: dupa nastere unele fire de par pot intra in faza de repaus si incep sa cada.
  • Stresul si boala: caderea parului poate incepe dupa o situatie stresanta. O febra mare, infectiile severe sau bolile cronice pot provoca, de asemenea, pierderea parului.
  • Medicamentele: unele medicamente folosite in chimioterapie cauzeaza oprirea diviziunii celulare. Acest lucru poate duce la pierderea de pana la 90% din par, dar, in cele mai multe cazuri, parul va incepe sa creasca din nou odata ce se termina tratamentul.

Care sunt tipurile de alopecie?

Diferitele tipuri de alopecie asociate cu pierderea parului de pe scalp sunt:

1. Alopecia androgenetica (pierdere de par genetica)

Alopecie androgenetica, de asemenea, cunoscuta sub numele de pierderea parului la barbati este o problema majora care afecteaza mai mult barbatii, astfel ca la varsta de 50 de ani pana la 50% din barbatii care sunt predispusi genetic vor fi afectati.

Aceasta conditie este caracterizata prin pierderea progresiva a parului de la nivelul scalpului iar premisele sale sunt predispozitia genetica si o cantiate insuficienta de androgeni circulanti (hormoni steroizi, cum ar fi testosteronul sau androsteronul, care promoveaza caracteristicile masculine). Caderea parului nu incepe, de obicei, pana dupa pubertate, cu o rata de progresie extrem de variabila.

Conditia este, de asemenea, destul de comuna la femei si este mentionata ca modelul feminin de pierdere a parului. La femei este caracterizata de o reducere difuza in densitatea parului din coroana si scalpul frontal si cu retentie in zona fruntii.

La unele femei, pierderea parului poate afecta o mica zona din scalpul frontal in timp ce la altele este implicat intregul scalp. in stadiul avansat, parul devine foarte rar pe partea de sus a scalpului, cu o margine de par pastrata de-a lungul delimitarii frontale.

2. Alopecia areata (AA)

Alopecia areata (AA) este o forma comuna, imuno-mediata, de cadere a parului, care apare in toate grupurile etnice, de varsta (mai frecventa la copii si tineri adulti) si la ambele sexe, si afecteaza aproximativ 1,7% din populatie. Alopecia areata este imprevizibila si, de obicei, pacientii prezinta mai multe episoade de pierdere a parului si regenerare in timpul vietii lor.

Recuperarea de la pierderea parului poate fi completa, partiala, sau inexistenta. Se crede ca 34 pana la 50% din pacientii cu AA, se vor recupera in termen de un an in timp ce la 15 pana la 25% din pacienti va progresa la pierderea totala a parului, din intregul scalp si de pe corp, caz in care recuperarea completa este neobisnuita.

Aceasta conditie se prezinta de obicei ca o pata ovala singura sau pete multiple confluente si asimptomatice (fara semne sau simptome de boala evidente), severitatea variind de la o pata mica goala la pierderea parulului de pe intregul scalp. Caderea parului de la AA poate fi cauzata doar de anomalii clinice evidente sau poate fi asociata cu anomalii ale unghiilor.

Alte boli mai putin frecvente asociate includ boli tiroidiene si vitiligo.

3. Alopecia cicatrizanta

Aceasta forma de alopecie se refera la un grup de tulburari de par rare care rezulta dintr-o stare care afecteaza scalpul si foliculul de par. Se prezinta ca zone de pierdere a parului, care stau la baza, sclerozarii sau atrofierii scalpului.

Cu alte cuvinte, tulburarile distrug foliculul de par si acestia fiind inlocuiti de o cicatrice, prin urmare, cauzand pierderea permanenta a parului. Conditiile asociate cu alopecia cicatrizanta includ boli autoimune, cum ar fi lupusul eritematos discoid, traumatisme la nivelul scalpului, infectii, cum ar fi tuberculoza si sifilisul, si radioterapia.

Aceasta alopecie afecteaza atat adultii cat si copiii, si se poate prezenta ca primara sau secundara.

4. Alopecia legata de chimioterapie

Alopecia cauzata de chimioterapie pot varia de la o usoara subtiere a firului de par pentru a finaliza cu chelie totala. Masura alopeciei depinde de medicamentele utilizate si de doza acestora. Medicamentele care produc alopecie grava includ metotrexat, vinblastina, adriamicina, ifosphamide, vincristina si taxoidele, pentru a mentiona cateva. Atunci cand medicamentele sunt folosite in combinatie, care este de obicei cazul mai multor regimuri de tratament, incidenta si severitatea alopeciei poate fi mai mare decat de obicei.

Alopecia cauzata de chimioterapie a fost evaluata de catre pacienti ca fiind una dintre cele mai grave, cu efecte secundare suparatoare si traumatice legate de chimioterapie. Caderea parului din cauza chimioterapiei nu este permanenta si, ca atare, parul va creste din nou odata ce tratament va lua sfarsit.

5. Alopecia post-traumatica

Aceasta este, de obicei, o cauza foarte frecventa de pierdere a parului la femei din une ;e medii etnice (in special femeile din Africa / Caraibe). Aceasta este cauzata ca urmare a tehnicilor de ingrijire a parului prin utilizarea de produse pentru par, cum ar fi remodelatoarele, dispozitivele de indreptat la cald, piepteni, spuma si produsele pentru incretire permanenta, precum si metodele de impletitura a parului. Aceste tehnici afecteaza foliculii de par de-a lungul timpului.

Exista tratament pentru alopecie?

Pierderea parului nu este vindecabila, dar este controlabila, si cu cat este tratata mai devreme, cu atat mai bine. in prezent nu exista un tratament perfect pentru alopecia androgenetica, dar exista medicamente care opresc caderea parului si prelungesc durata de viata a foliculilor de par.

In cazul in care suferi de alopecie, foliculii sunt miniaturizati si mor dupa 5-10 ani. Multe alte probleme de par sunt temporare si pot fi tratate prin diverse modalitati, una dintre ele fiind schimbarea alimentatiei cu una sanatoasa.

title=

In aceste cazuri, consumul de alimente nutritive, precum si suplimentele alimentare de vitamine, minerale si antioxidanti ajuta pentru la oprirea caderii parului si la redobandirea unei cresteri normale, dupa cateva luni.

Ai probleme cu căderea părului?

Vrei să știi ce implică și cât costă un implant de păr? Află AICI mai multe informații de la medicul specialist!

Consultație gratuită online

Articole asemănătoare despre căderea părului:

Cauzele principale ale caderii parului

Nu este de mirarare ca orice schimbare negativa la nivelul parului nostru ne pune in stare de alerta avand in vedere ca podoaba capilara joaca un rol extrem de important in construirea imaginii de ...

Minoxidilul - util si in cazul caderii ...

In ziua de astazi, femeile sunt expuse problemei caderii parului la fel de mult ca si barbatii. Exista insa o veste buna si anume ca tratamentele nu inceteaza sa apara. Primul pas il reprezinta ...

Metoda noninvaziva de tratare a caderii ...

Minoxidil este un medicament vasodilatator anti-hipertensiv care de asemenea poate incetini sau stopa pierderea parului, stimulandu-i recresterea. In prezent este disponibil fara prescriptie pentru ...

Ai o întrebare despre căderea părului?