Caderea parului.ro

Ai probleme cu căderea părului? Consultație gratuită

Ciclul de crestere a firului de par

Parul creste din foliculii existenti in derma, firul de par nu creste continuu, ci intr-un ciclu de trei etape. Deoarece parul creste cu o lungime de aproximativ 10 cm pe an, orice fir de par este putin probabil ca va creste mai mult de un metru lungime.

In cadrul evolutiei organismului uman, de la embrion/fat pana la adult, firul de par trece prin etapa in care este lanugo – in perioada intrauterina, velus – sau puf – care acopera corpul de la varsta de bebelus, par intermediar – pana cand se instaleza pubertatea – si par definitiv.

Care este ciclul cresterii parului?

Fiecare ciclu al cresterii parului include o etapa de crestere (anagen), una intermediara (catagen) si una de odihna (telogen). Cu alte cuvinte firele de par cresc, se mentin, involueaza si apoi cad.

  • Prima faza – anagena – perioada de dezvoltare rapida – cu cele trei subfaze – proanagena, avand durata de 1 saptamana, in care are loc formarea si migrarea spre exterior a firului de par, mesanagena si metanagena, ce are o durata variabila de la zona la zona si in care firul de par este matur si definitiv format.
  • Faza a doua – catagena – este perioada cu activitate piloformatoare mai putin accelerata, fiind in acelasi timp si inceputul perioadei de repaus, in care firele de par se opresc din crestere si in care se petrece degradarea si pierderea lor, avand de asemenea durata variabila in functie de zona corpului.
  • Cea de-a treia faza – telogena – este perioada de repaus complet si de eliminare a firului de par, in care radacina se regenereaza si se pregateste pentru formarea unui nou fir.

La cresterea parului contribuie numerosi factori cum ar fi ereditatea, sezonalitatea, metabolsimul si impregnarea hormonala.

Lungimea fiecarei faze depinde de tipul de fir de par: parul de pe scalp tinde sa creasca pe o perioada de trei ani si sa intre in faza de repaus timp de unul sau doi ani, in timp ce parul ce formeaza genele si care este mult mai scurt, va creste timp de aproximativ 30 de zile si va fi in repaus pentru alte 105 zile, inainte de a se desprinde si a cadea.

title=

In orice moment, aproximativ 90% dintre firele de par de pe cap se gasesc in faza de crestere, iar pierderea normala este de aproximativ 100 de fire de par pe zi.

Ai probleme cu căderea părului?

Vrei să știi ce implică și cât costă un implant de păr? Află AICI mai multe informații de la medicul specialist!

Consultație gratuită online

Articole asemănătoare despre căderea părului:

Sfaturi simple si naturale pentru ...

Caderea excesiva a parului este o problema care ne macina cam la fel de suparatoare ca si celulita intrucat ne afecteaza in mod subit si exista o multime de produse impotriva caderii parului care ne ...

Alimente care conduc la caderea parului si ...

De nenumarate ori am sustinut ca alimentatia reprezinta baza pentru sanatatea noastra, dar si pentru felul in care aratam. Din acest motiv si toti specialistii sustin ca trebuie sa acordam maxima ...

De ce boli si afectiuni poti suferi daca ...

Stim cu totii ca zilnic este normal sa ne cada in medie cam 100 de fire de par, insa cand poate deveni caderea parului o problema? Cercetatorii au incercat sa elucideze aceasta problema si ne-au pus ...

Ai o întrebare despre căderea părului?